Çocuklarda Yaz İshalleri ve Korunma Yolları


Çocuk Hastalıkları Uzmanımız Doktor Ali Fani Çelik , Yaz İshalleri ve Korunma Yollarını Anlatıyor

 



Yaz İshalleri ve Korunma Yolları



Havaların ısınması ile her yaz artan ishal vakaları eskiye göre çok daha az görünmesine Rağmen önemini hala korumaktadır. Son istatistik senede 600 000 bebek kaybıdır. Bu sayının büyük bölümü az gelişmiş ülkelerdeki bebek kayıplarıdır.

Bu yazımda akılda kalacak şekilde, kısa başlıklarla yaz ishallerini özetlemeye çalışacağım. Kronik ishallerden, metabolik ishallerden bahsedilmeyecektir.

Kilo kaybıyla beraber olan sık ve sulu kaka yapmaya ishal denir.

Yaz ishallerinden çoklukla sıcak nedeniyle besinlerde kolayca çoğalan bakteriler ( kendileri veya toxinleri), protozoonlar, virüsler sorumludur. Her mevsim etkili olabilecek kimyasalları da unutmamak lazım. Pet şişelerde sıcakta beklemiş suların ishal dışında kanserojen özellik kazandığı hepimizce malum. Etkenleri taşıyan besinler olduğuna göre, metropollerde beslenme alışkanlıklarımıza dikkat çekeceğim. Hazır besinler her geçen gün yaşamımıza daha çok girmekte. Bu besinlerin bize ulaşıncaya kadarki soğuk zincirine, kullanım tarihlerine, bozulmuş ambalajlarına ve de içindeki hassas olabileceğimiz katkı maddelerine dikkat etmemiz gerekir.

Ateşin eşlik ettiği ishallerde daha dikkatli olmamız gerekir. Stafilokok(toksiniyle), Shıgella,Salmonella (barsak duvarına invaze olarak), V.Colera, E Coli (enterotoxinleri) ile, Rota, Adenoviruslar (sık sebep olan virüsler) barsak duvarına invaze olarak İnce barsak formunda ishale neden olurlar. Shıgella, protozoonlar, amipler kalın barsak formunda tenezmli kanlı mukuslu ishal nedeni olabilirler. Ikınmadan bol sulu kaka ince barsak formunda ishaldir. Yaz ishalleri genelde bu formdadır


KORUNMA


Her hastalıkta olduğu gibi en ucuz tedavi korunmaktır.

Çoğu besinle aldığımız bakteri ve virüsler olduğu için beslenme sırasındaki hijyene dikkat etmemiz lazımdır.

Erken çocukluk döneminde ateşli ishal, kusma yapan Rota virüs için 6—36 hafta arası aşılama yapılası önerilir.

Yazın, su, süt, süt ürünleri, yumurta ve karıştırılarak üretilen pasta, krema vs. tavuk, patates, sucuk, salam, sosis, konserve, et, et suyu, kabuklu deniz ürünleri, çiğ tüketilen sebze ve meyveler çok daha dikkatli yenilmelidir.

Anne sütü emen bebeklerin yaz ishalinin en sık nedeni meme hijyeninin sıcakta çok daha dikkatli yapılmamasıdır. Elbiseye taşan süt mükemmel bir bakteri üreme yeridir. Göğüs peti kesin çözümdür.


TEDAVİ


Kusma, ateş, ishal beraber olduğunda genel durumu hızla bozulacak çocuğun acilen sağlık kuruluşuna getirilmesi gerekir. Ateşi olmayan, kusmayan, ishalli çocuklara evde yardımcı olunabilir. Süt dışında tüm besinler özellikle sulu gıdalar sık sık azar azar verilmelidir. Probiotik ihtiva eden yoğurt ve ayran çok önemlidir. Probiotik yapılı ilaçların kullanılması tavsiye edilir.



Sağlıklı Günler Dilerim.



                                                                                                                             Çocuk Hastalıkları Uzmanı

                                                                                                                                        Ali Fani Çelik



Alemdağ Cad. No:467 A.Dudullu / ÜMRANİYE İSTANBUL     0216 612 66 96 - 0216 612 64 84
Tüm Hakları Özel Hekimler Cerrahi Tıp Merkezi'ne aittir.    (Yasal Uyarı)